vineri, 16 noiembrie 2012

Complexul de inferioritate

Nu esti cel mai bun din clasa, nu arati la fel de bine ca si prietenii tai, te pierzi cand trebuie sa vorbesti in public, nu ai rezultatul asteptate de cei din jur, defectul fizic te impiedica sa te afli in de cercul cunoscutilor, etc…

Acestea sunt numai cateva din lucrurile care te pot face sa iti pierzi increderea ca poti sa faci ceva bun, te demoralizeaza, iti diminueaza din personalitate …
Am luat cateva exemple biblice si m-am uitat la Moise, Ghedeon, Ieremia, David si Pavel, care, si ei au avut complexele lor.
Moise nu se putea exprima bine:“Moise a zis Domnului: „Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbirea uşoară; şi cusurul acesta nu-i nici de ieri, nici de alaltăieri, nici măcar de când vorbeşti Tu robului Tău; căci vorba şi limba-mi este încurcată. Domnul i-a zis: „Cine a făcut gura omului? Şi cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb? Oare nu Eu, Domnul?Du-te, dar; Eu voi fi cu gura ta şi te voi învăţa ce vei avea de spus.”Moise a zis: „Ah! Doamne, trimite pe cine vei vrea să trimiţi.” ( Exod 4.10-13)
Ghedeon provenea dintr-o familie saraca:
“Ghedeon I-a zis: „Rogu-te, domnul meu, cu ce să izbăvesc pe Israel? Iată că familia mea este cea mai săracă din Manase, şi eu sunt cel mai mic din casa tatălui meu.”Domnul i-a zis: „Eu voi fi cu tine, şi vei bate pe Madian ca pe un singur om.” ( Judecatori 6.15-16)
Ieremia era prea tanar si ii era teama:
Eu am răspuns: „Ah! Doamne Dumnezeule, vezi că eu nu ştiu să vorbesc, căci sunt un copil.”
Dar Domnul mi-a zis: „Nu zice: „Sunt un copil”, căci te vei duce la toţi aceia la care te voi trimite şi vei spune tot ce-ţi voi porunci. “ (Ieremia 1.6-7)
David umbla adesea cu frica de vrasmasi si se ascundea singuratic prin pesteri, simtindu-se mai mereu parasit si implorand ajutorul lui Dumnezeu:
“Priveste-ma si ai mila de mine, caci sunt parasit si nenorocit.”(Psalm 25.16)
Pavel voia sa scape de neputinta fizica, la fel cum si noi vrem sa scapam de acel lucru care ni se pare greu de suportat:
“Şi, ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască şi să mă împiedice să mă îngâmf.
De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Şi El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită.” Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine.
De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Hristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.”( 1 Corinteni 12.7-10)
Dumnezeu te cheama sa faci ceva si tu spui: nu am talentul necesar, ce poti face Tu cu mine? Asculta aceste cuvinte:
“Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari. Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,  pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu. ” (1 Corinteni 1.27-29)
Si totusi, priviti ce lucrari mari au putut face acesti oameni:
Moise a scos poporul Israel din Egipt si l-a condus pana in tara promisa in timp de 40 de ani, Ghedeon i-a biruit pe madianiti intr-o lupta cu doar 300 de ostasi, Ieremia a ajuns un mare profet, David a avut nenumarate biruinte si a domnit peste Israel  40 de ani, iar despre Pavel cred ca deja stiti cata bogatie de cuvant a putut sa aduca, el fiind autorul a 14 carti din Noul Testament.
Ce au avut deosebit acesti oameni? Nu au avut ei complexe si greutati, nu au fost ei oameni obisnuiti, ca si noi? Ba da, totusi au facut mari lucrari. Nu singuri, ci au reusit numai  pentru ca Dumnezeu i-a folosit si ei au recunoascut ca sunt slabi si ca Dumnezeu este Acela care lucreaza in ei. Ei, mai intai si-au vazut slabiciunile si le-au recunoascut. Si pentru ca slava sa nu fie a lor, Dumnezeu i-a ales imperfecti, pentru ca El sa fie vazut, si nu omul. Adesea slabiciunile noastre sunt terenul pe care Dumnezeu incepe sa se manifeste.
          Asadar, complexul tau de inferioritate poate fi chiar un instrument prin care Dumnezeu sa lucreze in viata ta.
        …So, don’t worry, be happy J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta