sâmbătă, 30 noiembrie 2013

O alegere gresita care te poate costa

Se vorbeste in cartea Imparati despre Solomon, fiul lui David, rege al Isarelului pentru 40 de ani.
“Dumnezeu a dat lui Solomon înţelepciune, foarte mare pricepere şi cunoştinţe multe ca nisipul de pe ţărmul mării. Înţelepciunea lui Solomon întrecea înţelepciunea tuturor fiilor răsăritului şi toată înţelepciunea egiptenilor. El era mai înţelept decât orice om, mai mult decât Etan, ezrahitul, mai mult decât Heman, Calcol şi Darda, fiii lui Mahol; şi faima lui se răspândise printre toate neamurile dimprejur. A rostit trei mii de pilde şi a alcătuit o mie cinci cântări. A vorbit despre copaci, de la cedrul din Liban până la isopul care creşte pe zid, a vorbit de asemenea despre dobitoace, despre păsări, despre târâtoare şi despre peşti. Veneau oameni din toate popoarele să asculte înţelepciunea lui Solomon, din partea tuturor împăraţilor pământului care auziseră vorbindu-se de înţelepciunea lui.” (1 Imparat 4.29-34)
Deci, fara doar si poate ca era cel mai intelept om al vremii. Cartea proverbe scrisa tot de el face numeroase referinte la ferirea de desfranare ( Proverbe 5.3-6), de preacurvie (Proverbe 6.24-25), sfaturile lui se indreapta si impotriva “femeilor straine”, acestea incluzand neamurile vrajmase lui Israel si despre care Dumnezeu poruncise poporului Sau: “Să nu intraţi la ele, şi nici ele să nu intre la voi; căci v-ar întoarce negreşit inimile înspre dumnezeii lor.”(1Imparati 11.2)
Paradoxul este ca insusi Solomon a fost biruit de lucrurile pe care le cunostea foarte bine, si dupa o viata traita aproape de Dumnezeu si sub ascultare de El, zidind chiar o casa lui Dumnezeu asa cum nici unul mai inaintea lui nu o facuse, totusi incalca porunca lui Dumnezeu cu buna stiinta. Cu alte cuvinte incalca prima porunca data prin Moise: “Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.”(Exod 20.3)
“ Împăratul Solomon a iubit multe femei străine, afară de fata lui faraon; moabite, amonite, edomite, sidoniene, hetite,care făceau parte din neamurile despre care Domnul zisese copiilor lui Israel: „Să nu intraţi la ele, şi nici ele să nu intre la voi; căci v-ar întoarce negreşit inimile înspre dumnezeii lor.” De aceste neamuri s-a alipit Solomon, târât de iubire. A avut de neveste şapte sute de crăiese împărăteşti şi trei sute de ţiitoare; şi nevestele i-au abătut inima.”( 1 Imparati 11.1-30
Astfel ca Solomon a trait frumos in tineretea sa, dar  “Când a îmbătrânit Solomon, nevestele i-au plecat inima spre alţi dumnezei; şi inima nu i-a fost în totul a Domnului Dumnezeului său, cum fusese inima tatălui său, David.”(1 Imparati 11.4)
“Solomon s-a dus după Astarteea, zeiţa sidonienilor, şi după Milcom, urâciunea amoniţilor.
Şi Solomon a făcut ce este rău înaintea Domnului şi n-a urmat în totul pe Domnul, ca tatăl său David.
 Atunci Solomon a zidit pe muntele din faţa Ierusalimului un loc înalt pentru Chemoş, urâciunea Moabului, pentru Moloc, urâciunea fiilor lui Amon.
 Aşa a făcut pentru toate nevestele lui străine, care aduceau tămâie şi jertfe dumnezeilor lor.
 Domnul S-a mâniat pe Solomon, pentru că îşi abătuse inima de la Domnul Dumnezeul lui Israel care i Se arătase de două ori.
 În privinţa aceasta îi spusese să nu meargă după alţi dumnezei; dar Solomon n-a păzit poruncile Domnului.”(1 Imparati 11. 5-10)
Solomon este insa doar un exemplu. Ca el poti fi si tu, si eu. Sa stii ca poti sa falimentezi chiar in domeniul in care te crezi cel mai stapan pe tine. Sa cunosti nu este destul, nici sa fii cel mai intelept.
Acel ceva care fura slava lui Dumnezeu din viata ta este un alt dumnezeu caruia i te inchini. Pentru ca deja cunoti acest lucru, nu vei putea spune inaintea Lui : “Nu am stiut”.
Solomon a fost un tanar modest, nu a cerut lui Dumnezeu decat pricepere ca sa carmuiasca poporul, dar a primit in schimb tot ce-si putea dori inima unui om. Dumnezeu ne da resurse, depinde de noi cum le folosim. Indiferent cat de stapan te crezi pe situatie, nu uita sa treci totul prin filtrul lui Dumnezeu…intreaba-L pe El, tine-te strans de El, pentru ca orice clipa de neveghere te poate costa totul. Solomon si-a pierdut imparatia si viitorul ei a fost unul tulbure.
“Şi Domnul a zis lui Solomon: „Fiindcă ai făcut aşa şi n-ai păzit legământul Meu şi legile Mele pe care ţi le-am dat, voi rupe împărăţia de la tine şi o voi da slujitorului tău.”(1 Imparati 1.11)
             Si pe tine te poate costa viitorul pentru care ai atatea vise si sperante. De aceea nu-l lasa sa se naruie alegand o cale gresita inca de pe acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta