miercuri, 3 iulie 2013

Islamism si crestinism

Islamul reprezintă religia majoritară în Turcia, datând de la începuturile Imperiului Otoman. Aproximativ 99% din populația statului este în mod oficial de religie Islamică, conform actelor de identitate, chiar dacă niciodată nu s-a realizat o statistică legată de religie.
Ciudat este ca, desi este tinutul in care apostolul Pavel si Ioan au calatorit si propovaduit, totusi a ramas doar importanta istorica, iar crestinismul s-a raspandit mult mai departe de aceste tinuturi.  Pe acest teritoriu s-au aflat  “cele sapte Biserici ale Asiei“, carora Isus le-a trimis sapte scrisori prin revelatiile Sfantului Ioan din Cartea Apocalipsei: Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodicea. Primele sapte Biserici ale Bibliei, ale căror ruine (bisericile din sec IV – VII) se pastreaza si astazi,  reprezentand centre de pelerinaj pentru intregul mapamond crestin.
 Pergam – azi Bergama – În secolul întâi, Pergamul era al treilea oraş ca mărime de pe coasta Mării Egee, fiind pentru multă vreme capitala romană a provinciei Asia. Acest oraş rivaliza cu Alexandria, fiincă deţinea o bibliotecă în care erau păstrate peste 200.000 de suluri  cu diferite scrieri şi opere literare ale vremii. De fapt, numele Pergam provine de la „pergament” (a înlocuit scrierea pe papirus, e a fost descoperit şi folosit pentru prima dată în acest oraş). Aici este locatia celei de-a treia Biserici care primeste scrisoare din partea Domnului Isus prin Apostolul Ioan.
În Efes a activat o anumită perioadă Sf Apostol Pavel, probabil și Sf Apostol Ioan Evanghelistul. Conform unor legende, în imediata apropiere a orașului ar fi fost îngropată Fecioara Maria (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul orașului Sf Apostol Luca Evanghelistul.
Laodiceea (in functie de timp) – cea de-a saptea Biserica a Apocalipsei. Laodicea” inseamna in traducere “Voia poporului, dreptatea poporului, vointa celor multi”. Fiecare era liber sa traiasca dupa mintea lui. Tocmai de aceea, Bisericii din această cetate Mantuitorul ii transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei.
Astazi teritoriul Turciei este plin de moschei fastuoase, ale caror chemari la rugaciune  se practica regulat de 5 ori pe zi, strigatul rasuna pretutindeni si nu tine seama de ora, zi sau noapte. Iata cateva lucruri esentiale pe care este bine sa le cunoastem despre Islamism.
Islam- este numele religiei apărute în urma revelaţiilor şi învăţăturilor lui Mahomed. Islam este termenul arăbesc pentru "supunere".
Musulman- este numele dat celui ce adera la religia islamică. "Musulman"este un cuvânt arăbesc înrudit cu termenul de Islam şi înseamnă "cel ce se supune".Musulmanul se supune voii lui Allah aşa cum este revelată de către Mahomed.
 Allah- este numele islamic pentru Dumnezeu şi este greu de tradus în româneşte,sau în engleză. Musulmanii sunt convinşi că termenul englezesc "God" nu comunică adevărata semnificaţie a cuvântului Allah
Mahomed - a fost numele obişnuit al unui bărbat arab, născut în anul 570 după Hristos, în oraşul Mecca şi care a murit în 632 d.H. El a afirmat/pretins că este profetul care restaurează adevărata religie şi gloria lui Allah în întreaga lume, la fel cum Isus Hristos a fost pe vremea Lui un profet pentru poporul Său. Mahomed înseamnă "acela care este glorificat sau lăudat".
Koran(sau, Quran) - este termenul arăbesc pentru "recitare" şi se referă la culegerea de pretinse revelaţii făcute de Allah prin arhanghelul său, lui Mahomed,păstrate şi considerate de către musulmani ca fiind scripturile islamice. Musulmanii cred în Legea lui Moise, Psalmii lui David, şi în Injil sau Evanghelia lui Isus Hristos. Totuşi, ei cred că scrierile lor sfinte insuflate prin Mahomed le depăşesc pe acestea şi că Biblia folosită de creştini şi de iudei, este o versiune deformată a scripturilor islamice. Ori decâte ori Biblia contrazice Islamul, musulmanii afirmă că Biblia este cea care greşeşte.
În Islam, păcatul şi mântuirea sunt asociate cu două concepţii: fapte şi soartă. Fiecare musulman care speră să scape de judecata lui Allah trebuie să îndeplinească obligaţiile celor Cinci Stâlpi ai Credinţei (Sura 10:29). Aceste fapte religioase includ:
1.Recitarea Shahada-dei ("Nu este alt dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomedeste profetul lui Allah").
2.Cinci rugăciuni zilnice prescrise (obligatorii) (Salat sau Namaz) în arabă. Aceste rugăciuni includ îngenuncheri şi prosternare în direcţia oraşului sfânt, Mecca.
3.Milostenia (Zakat), care este deosebită de zeciuială devreme ce musulmanilor le este cerut să ofere numai o pătrime din venitul lor ca şi contribuţie caritabilă.
4.Postirea (Saum sau Ruzeh) în timpul întregii luni a Ramadanului când musulmanii trebuie să postească de la orice mâncare şi băutură începând de la răsăritul până la apusul soarelui, ca ispăşire pentru propriile lor păcate din anul precedent.
5.Pelerinajul (Hajj) la Mecca, cetatea sfântă, cel puţin odată în viaţă pentru fiecare musulman.
De ce ai alege crestinismul?
"Alegerea este între: Cel care a făcut bine (Isus) sau cel care este numit Profetul cu Sabie (Mahomed); între Cel ce-a spus, "Iubeşte-ţi duşmanii" (Isus) şi cel ce-a zis, "Ucide-ţi duşmanii şi duşmanii lui Dumnezeu"; între Cel ce s-a rugat pentru duşmanii Săi (Isus) şi cel ce a făcut ca cei ce l-au denigrat să fie ucişi (Mahomed).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta