marți, 19 iulie 2011

Ce ai putea sa raspunzi


Domnul a vorbit lui Iov şi a zis:
„Eşti încredinţat acum tu, care vorbeşti împotriva Celui Atotputernic? Tu care mustri pe Dumnezeu, mai ai vreun răspuns de dat?”
Iov a răspuns Domnului, şi a zis:
„Iată, eu sunt prea mic; ce să-Ţi răspund? Îmi pun mâna la gură.
Am vorbit o dată, şi nu voi mai răspunde; de două ori, şi nu voi mai adăuga nimic.”
Domnul a răspuns lui Iov din mijlocul furtunii şi a zis:
„Încinge-ţi mijlocul ca un viteaz; ca Eu să te întreb, şi tu să Mă înveţi.
Vrei să nimiceşti până şi dreptatea Mea? Şi să Mă osândeşti, ca să-ţi scoţi dreptatea?
Ai tu un braţ ca al lui Dumnezeu şi un glas de tunet ca al Lui?(Iov 40.1-9)
Aceste vorbe au fost rostite de Iov. Cine era Iov? “Un om fara prihana si curat la suflet”, dar asupra caruia s-au napustit necazuri succesive, incepand cu pierderea bunurilor, apoi a copiilor si in cele din urma afectarea trupului sau intr-o asa masura incat ….ajunsese o ruina, cel mai de pe urma om caruia nici prietenii nu-i mai puteau plange de mila, asa de uimiti ramasese de durerea sa.
Acest om care traise om viata curata inaintea lui Dumnezeu acum isi pune intrebari..de ce? De ce viata l-a adus acolo astfel incat sa nu mai poata avea nici macar o bucurie ci sa-si doreasca chiar moartea?
Observati insa dialogul sau cu Domnul Dumnezeu:
 Iov a răspuns Domnului şi a zis:
„Ştiu că Tu poţi totul şi că nimic nu poate sta împotriva gândurilor Tale.” –
Cine este acela care are nebunia să-Mi întunece planurile?” – „Da, am vorbit, fără să le înţeleg, de minuni, care sunt mai presus de mine şi pe care nu le pricep.” –
Ascultă-Mă şi voi vorbi; te voi întreba, şi Mă vei învăţa.” –
„Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a văzut.
De aceea mi-e scârbă de mine şi mă pocăiesc în ţărână şi cenuşă.”(Iov 42.1-6)
Poate si tu te intrebi de ce ti se intampla  unele lucruri, poate ca spui ca nu meriti asta si ca ar trebui sa existe o judecata si ca nu este dreptate sau ca aceasta nu este de partea ta. Priveste insa la Iov, un om curat la suflet si fara prihana asupra caruia au dat navala problemele. Te poti compara cu el? Si ce raspunde el lui Dumnezeu? Starea nu i se schimbase cu nimic si totusi isi vede nevrednicia si faptul ca inaintea lui Dumnezeu nu-si poate scoate propria dreptate, ca este doar praf si cenusa si ca nu-si poate indrepta soarta. Iov se smereste si se caieste de cuvintele spuse repede la manie, si macar ca pana atunci isi tinuse partea sa de dreptate, acum se vede dintr-o data atat de mic si nedemn de a raspunde in fata Domnului. Cand te intalnesti cu El, viata ta se schimba pentru ca iti vezi greselile, te vezi cat de slab esti si ca nu poti face nici o miscare fara stirea si voia Sa. Dar, Dumnezeu tocmai pana acolo ne lasa ca noi sa ne vedem starea si sa revenim la El , la sursa de odihna pentru sufletele noastre.
“Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el, şi vom locui împreună cu el.”(Ioan 14.23)

Un comentariu:

Parerea ta