marți, 2 septembrie 2014

Intelepciunea de a fi smerit

Domnul ne cheama sa fim smeriti, nu umiliti. Sa fii crestin nu inseamna sa fii umilit, nu esti un om slab care poate fi manipulat cu usurinta. Chiar daca modestia ta va fi trecuta neobservata, este totusi una dintre calitatile care trebuie sa te defineasca. Un om smerit va stii cand sa taca, cat sa vorbeasca, cand sa se retraga si cum sa ajute. Domnul Isus a spus ucenicilor , pe cand acestia voiau sa afle care dintre ei este liderul:  “Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru.”(Matei 23.11)
“Ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte.”(Luca 22.26)
             Sa conduci cu smerenie implica lepadare de sine, supunerea eului si a firii care se vrea laudata si ii place ca meritele sa-i fie recunoscute; inseamna si sa mustri, sa ierti, sa accepti, sa iubesti si sa arati cu blandete calea cea buna.
             Chiar si Iov, omul neprihanit si cu care Domnul se lauda inaintea ingerilor Sai, dupa ce este incercat aspru si  isi tine partea de nevinovatie , ajunge in cele din urma sa se pocaiasca cu smerenie inaintea lui Dumnezeu.
            “Vină smerirea, tu te vei ruga pentru ridicarea ta: Dumnezeu ajută pe cel cu ochii plecaţi.”(Iov 22.29)
“El invata pe cei smeriti calea Sa”.(Psalm 25.9)
              Daca ar fi sa incadrez smerenia intre componentele roadei duhului, as alege infranarea poftelor, deoarece mandria este una dintre poftele cu care vrem sau nu ne confruntam
             Ca sa fii smerit trebuie sa lucrezi cu intelepciune, sa-ti infranezi dorinta de a-ti afisa fatis rezultatele si sa iubesti indoit, pentru ca atunci poti iubi aproapele ca pe tine insuti, cand il vezi la fel ca pe tine.
Poate ca tinem prea mult la imaginea noastra inaintea lumii reale sau virtuale.
Domnul Isus S-a dat drept pilda de slujitor, macar ca era Domn si a luat un stergar cu care a sters picioarele ucenicilor Sai, oferindu-le cel mai clar exemplu. De aceea sa invatam de la El, care a spus  “invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima”.
              De ce este greu sa fii smerit? Pentru ca pare prea greu sa renuntam la noi insine si sa vedem pe ceilalti mai presus de noi insine. Omul zdrobit va cunoaste ce inseamna smerirea , si va primi si har ca sa fie inaltat de Dumnezeu.
Sa fie smerenia ca o haina de care sa nu te mai dezbraci, o podoaba a caracterului tau, pentru ca ea este insasi rodul pocainte adevarate.
        “Mai bine sa fii smerit cu cei smeriti, decat sa imparti prada cu cei mandri.”(Prov. 16.19)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta