sâmbătă, 8 august 2020

Sfaturi în vederea prieteniei pentru o căsătorie fără regrete (partea 1)

După ce ați vorbit de câteva ori, iată că ați decis să începeți a vă cunoaște mai mult, deoarece ceva din celălalt v-a stârnit interesul.

Este vremea bucuriei, a zâmbetului ștrengar și a viselor încă neîmpărtășite, dar pe care le aveți fiecare și la care vă gândiți cu elan și entuziasm. Totul este frumos deocamdată în imaginația fiecăruia, iar calitățile celuilalt sunt potențate până spre cele mai înalte culmi.

Încă nu cunoști multe despre el/ea și încerci să afli pas cu pas ce se ascunde dincolo de imaginea pe care ai creionat-o despre această persoană care, pentru o vreme, ți-a schimbat orizontul spre care te îndreptai fără să te gândești că cineva te-ar putea tulbura de pe drumul tău. Poate că te bucuri că ai găsit în sfârșit un om căruia să-i împărtășești aspecte din viața ta și, mai mult decât atât, dragostea ta, tăinuită de mult timp…

Începutul unei relații are de a face cu comunicarea. În absența comunicării lucrurile nu vor rezista și relațiile se frâng. Ce ar fi recomandat să se comunice la început? De regulă nu secretele fiecăruia. Trebuie să existe un început care să se bazeze pe crearea unei legături solide. Recomand cunoașterea spirituală. Ce înseamnă acest lucru? Nimic altceva decât inițierea unui schimb de opinii despre viața creștină în orice detaliu al ei. Fiecare își poate da cu părerea despre aceste aspecte, le poate discuta și analiza. În felul acesta începe cunoașterea și înțelegerea compatibilității.

Un alt lucru important în timpul unei prietenii în vederea cunoașterii înspre o posibilă căsătorie este împărtășirea înțelegerii interpretării Sfintei Scripturi. Vorbesc în mod special tinerilor creștini, a căror bază și dorință trebuie să fie aceea a creșterii și maturizării în credință. Cred că este bine să existe o perioadă suficient de lungă, mai ales dacă este vorba de o relație la distanță, în care comunicarea să se bazeze și pe un program comun al citirii și înțelegerii pasajelor Biblice. În felul acesta nu va exista nici presiune în ce privește graba în sensul luării unei decizii pentru viitorul celor doi.

Un alt lucru pe care îl consider important la începutul unei relații de prietenie este discreția. Nu este necesar să spui totul despre tine de la început. Contează să cunoști cui i te vei destăinui. Cum vei reuși acest lucru? Prin dialog cu privire la diverse și diverse teme pe care le puteți aborda. În felul acesta nu vei risca nici să dai prea multe informații pe care ulterior ai putea să le regreți că le-ai dezvăluit prea devreme, și nici să mergi cu apropierea suftelească sau fizică prea departe. Cunoașterea la nivel emoțional, sufletesc și spiritual sunt primele filtre pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când te hotărăști să mergi mai departe în ce privește cunoașterea celuilalt. Poate nu merită să mergi mai departe. De aceea, pentru a evita regretele, va trebui să nu te implici mai mult decât este necesar. În acest fel nu vei da nici cale liberă sentimentului până ce nu se va crea o legătură solidă la nivel intelectual, spiritual și sufletesc. În același timp există și un risc la care te vei expune și pe care nu ai cum să îl eviți. Altfel, cum ai putea câștiga?

Începutul este totdeauna dificil, dar și interesant. Poate fi un timp frumos, în care este nevoie să te faci vulnerabil, dar în care să păstrezi și prudența aceea necesară nu doar pentru tine, cât și pentru cel/cea cu care tocmai ai început o relație.

Pentru un creștin, o relație înseamnă mai mult decât o simplă prietenie, pentru că el pornește încă din start cu premisa că persoana cu care vorbește poate fi viitorul/viitoarea soț/soție. Tocmai de aceea, de aici începe o aventură, o provocare mare, cu riscuri, bucurii și trăiri deosebite.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta