sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Ce iti lipseste sa fii fericit?

Ceea ce m-a determinat sa scriu a fost capitolul 2 din cartea Eclesiastul scrisa de fiul lui David, Solomon, acum cca 3000 de ani,  pe care eu il gasesc ca cel mai mare analist, psiholog si introspect al acelei vremi, , care intrecea in intelepciune pe oricine,  de la care avem si o bogatie de Proverbe si Cartea Cantarilor …mie mi se pare ca a fost omul care a gandit cel mai mult, este bine insa ca a si impartasit trairile lui, altfel ar fi fost in zadar toata intelepciunea ce i-a fost data.
Solomon si-a pus aceeasi intrebare ca si tine poate: ce imi lipseste ca sa fiu feicit(a)? Si s-a gandit, dar nu doar atat, a pus si in practica, si iata ca a avut: bogatii, locuinte, belsug  si prosperitate materiala, chiar toate desfatarile poftelor i-au  fost indeplinite,  si chiar si o intelepciune care o depasea pe a tuturora, cam tot ceea ce si-ar fi putut dori un pamantean ca noi.
1 Am zis inimii mele: „Haide! Vreau să te încerc cu veselie, şi gustă fericirea.” Dar iată că şi aceasta este o deşertăciune.
2 Am zis râsului: „Eşti o nebunie!”, şi veseliei: „Ce te înşeli degeaba?”
3 Am hotărât în inima mea să-mi înveselesc trupul cu vin, în timp ce inima mă va cârmui cu înţelepciune, şi să stărui astfel în nebunie, până voi vedea ce este bine să facă fiii oamenilor sub ceruri, în tot timpul vieţii lor.
4 Am făcut lucruri mari: mi-am zidit case, mi-am sădit vii,
5 mi-am făcut grădini şi livezi de pomi şi am sădit în ele tot felul de pomi roditori.
6 Mi-am făcut iazuri, ca să ud dumbrava unde cresc copacii.
7 Am cumpărat robi şi roabe, şi am avut copii de casă; am avut cirezi de boi şi turme de oi, mai mult decât toţi cei ce fuseseră înainte de mine în Ierusalim.
8 Mi-am strâns argint şi aur, şi bogăţii ca de împăraţi şi ţări. Mi-am adus cântăreţi şi cântăreţe, şi desfătarea fiilor oamenilor: o mulţime de femei.
9 Am ajuns mare, mai mare decât toţi cei ce erau înaintea mea în Ierusalim. Mi-am păstrat chiar înţelepciunea.
10 Tot ce mi-au poftit ochii, le-am dat; nu mi-am oprit inima de la nicio veselie, ci am lăsat-o să se bucure de toată truda mea, şi aceasta mi-a fost partea din toată osteneala mea.
Maca ca a avut cam tot ceea ce un om si-ar putea dori, Eclesiastul a ramas dezamagit de tot ceea ce lumea i-a oferit. Le-a experimentat pe toate, dar nu a ramas decat cu un gust amar.
11 Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele şi la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deşertăciune şi goană după vânt, şi că nu este nimic trainic sub soare.
17 Atunci am urât viaţa, căci nu mi-a plăcut ce se face sub soare: totul este deşertăciune şi goană după vânt.
18 Mi-am urât până şi toată munca pe care am făcut-o sub soare, muncă pe care o las omului care vine după mine, ca să se bucure de ea.
19 Şi cine ştie dacă va fi înţelept sau nebun? Şi totuşi el va fi stăpân pe toată munca mea pe care am agonisit-o cu trudă şi înţelepciune sub soare. Şi aceasta este o deşertăciune.
20 Am ajuns până acolo că m-a apucat o mare deznădejde de toată munca pe care am făcut-o sub soare.
21 Căci este câte un om care a muncit cu înţelepciune, cu pricepere şi cu izbândă, şi lasă rodul muncii lui unui om care nu s-a ostenit deloc cu ea. Şi aceasta este o deşertăciune şi un mare rău.
22 Căci, drept vorbind, ce folos are omul din toată munca lui şi din toată străduinţa inimii lui cu care se trudeşte sub soare?
23 Toate zilele lui sunt pline de durere, şi truda lui nu este decât necaz: nici măcar noaptea n-are odihnă inima lui. Şi aceasta este o deşertăciune.
Totusi…iata ce spune el in urma trairii tuturor acestor experiente  si care sunt concluziile pe care si le-a tras:
13 Şi am văzut că înţelepciunea este cu atât mai de folos decât nebunia, cu cât este mai de folos lumina decât întunericul;
24 Nu este altă fericire pentru om decât să mănânce şi să bea, şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu.
25 Cine, în adevăr, poate să mănânce şi să se bucure fără El?
Inteleg din aceste lucruri ca indiferent de ce vis am avea, insasi indeplinirea lui nu poate sa ne faca fericiti chiar daca pentru o vreme asa credem noi, si ca fericirea din lucrurile marunte ale vietii o putem simti atunci cand ea “vine din mana lui Dumnezeu”.
26 Căci El dă omului plăcut Lui înţelepciune, ştiinţă şi bucurie; dar celui păcătos îi dă grija să strângă şi s-adune, ca să dea celui plăcut lui Dumnezeu! Şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vânt.
           Tie, ce iti lipseste ca sa fii fericit?

Un comentariu:

  1. Buna. As dori sa stiu daca ai fi de acord sa pui un banner cu site’ul meu la tine pe blog iar eu te adaug la lista mea de bloguri la care lucrez. Daca esti de acord astep sa imi raspunzi pe email: deneclintit@yahoo.com
    Fii binecuvantat! Site’ul meu este www.neclintit.com

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta