miercuri, 2 decembrie 2015

Compromisul - o alegere voluntara

Cand cei din jurul tau se unesc sa faca sau sa spuna lucruri nedemne pentru un crestin, si te unesti cu ei refuzand sa asculti indemnul propriei constiinte care te averizeaza ca ceva nu este in regula, apare compromisul.
Cand vorbesc de compromis, ma refer la renuntarea la unele principii crestine prin coborarea standardului, crezand ca poti sa mergi pe acelasi drum folosindu-te si de principiile lui Dumnezeu, dar si de alte invataturi.
Sa te compromiti inseamna sa-ti unesti principiile cu ale majoritatii, pentru a fi pe placul ei.
        Ti s-a intamplat sa te afli intr-un grup restrans de colegi sau cunoscuti si sa se faca liniste in momentul in care ai aparut tu, pentru ca se simt incomod sa discute in prezenta ta lucruri pe care tu nu le discuti deoarece le consideri nedemne sau imorale? Situatia in sine s-ar putea sa te faca sa te simti in plus, ca nu esti in pas cu trendul vremii. Pe de alta parte, vei simti si ca esti respectat tocmai pentru ca faci diferenta.
          Nu vorbesc despre a fi altfel in sensul afisarii unei pozitii de sfinti, pentru ca trebuie sa ne integram in societate, sa fim placuti, dar fara a intrece limita in a tolera glumele proaste, barfa, indecenta si greselile constiente. Eclesiastul spune: “Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept. Pentru ce să te pierzi singur?”(Eclesiastul 7.16)
          Ce se intampla cand spui DA compromisului?
Te inseli pe tine, dar si pe altii, iar urmarile vor aduce gust amar si tristete. Gandeste-te, daca nu ai fi acceptat acea propunere, acel ajutor, acel post, daca nu ai fi spus acele cuvinte….cum ar fi fost? Pentru o clipa de placere, de a te simti bine in anturaj, pentru a simti ca esti cineva sau in pas cu lumea…ai acceptat.
Chiar daca acum ti se pare greu, pentru ca ai spus deja DA compromisului, inca mai poti schimba ceva. Daca ai incalcat acele principii care te faceau sa te simti curat inaintea lui Dumnezeu, inca mai exista o sansa. Sa te opresti!
“Du-te si sa nu mai pacatuiesi!”, a spus Domnul Isus femeii care pacatuise cu voia. Pana ce nu te vei opri, pana ce nu vei regreta si nu te vei pocai, nu-ti vei redobandi identitatea spirituala. Cand sufletul este murdarit nu poate chema ca si tata pe Dumnezeu, care locuieste in sfintenie. Compromisul inseamna pacat si oboseste sufletul. Cand sufletul iti este obosit, verifica-ti relatiile. Ce te tine departe sa-L simti pe Dumnezeu? Povara care-ti tine sufletul blocat in remuscari si tristete cade atunci cand vii la Salvatorul sufletului cu greselile tale.
“Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă…şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.”(Matei 11.28-29)
           Si minciuna este compromis. Poti sa crezi ca ii minti doar pe altii, dar de fapt te minti si pe tine. Adevarul spus se uita repede, dar amintirea faptului ca ai mintit candva te urmareste chiar si peste zeci de ani .”De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”(Efeseni 4.25) pentru ca “oricine iubeste minciuna si traieste in ea” ramane afara din Imparatia lui Dumnezeu.
           Compromisul va fi pedepsit. Insasi greutatea simtita in suflet este una dintre pedepse. Din fire suntem deprinsi sa facem compromis, sa mintim, sa facem pact cu pacatul. Compromis inseamna biruinta indemnurilor firii pamantesti asupra indemnurilor cu care duhul lui Dumnezeu ne caluzeste.
            Orice compromis te indeparteaza de la Calea Adevarului. Daca vrei sa ramai cu Dumnezeu, nu poti merge decat pe o singura cale. Este ingusta si sunt putini aceia care o afla.. Nu te abate nici la dreapta, nici la stanga si abate-te de la rau.
            Nu face compromis!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta