marți, 23 iulie 2013

Eliberare prin iertare

“Foarte multi oameni nu se pot bucura din cauza unor evenimente care s-au petrecut in trecut. Ei nu au facut ceva ce ar fi trebuit sa faca, sau au gresit intr-un fel sau altul, motiv pentru care nu se pot bucura plenar de viata in prezent. Altii nu mai au ceva ce au avut in trecut, iar acest lucru continua sa le lipseasca, sau au fost raniti in trecut si nu mai pot accepta iubirea in prezent.
Pornind de la un eveniment neplacut din trecut, acesti oameni fac tot ce le sta in puteri pentru a prelungi la nesfarsit neplacerea acelui moment. Daca au comis in trecut o greseala, ei se asigura ca vor ramane de-a pururi niste oameni “rai”. Invers, daca altcineva a gresit in trecut fata de ei, au grija sa dea vina pe el pentru toate relele ulterioare din viata lor. Din cauza maniei provocate de o situatie din trecut, devin excesiv de critici si nu mai sunt dispusi sa ierte pe nimeni. Daca au fost tratati cu nepasare au grija sa nu uite si sa nu ierte.
Noi refuzam adeseori sa acceptam ca aceasta cramponare de trecut- indiferent cat de ingrozitor a fost evenimentul din viata noastra- nu face decat sa ne raneasca in continuare pe noi. “Celorlalti” nu le pasa cu adevarat. De regula, ei nici macar nu au idee despre ce se intampla in mintea noastra. Refuzand sa traim din plin in momentul prezent, noi ne ranim singuri.
Trecutul nu mai exista, iar ceea ce a fost nu mai poate fi schimbat. Momentul prezent este singurul pe care il putem experimenta.
Pasul urmator este iertarea. Iertarea de sine si iertarea celorlalti oameni ne elibereaza intotdeauna de trecut. Oridecateori ne simtim blocati, putem fi siguri ca trebuie sa iertam ceva sau pe cineva.
Daca nu ne putem bucura in totalitate de momentul prezent, inseamna ca ne cramponam de un eveniment sau de o emotie din trecut. Poate fi vorba de un regret, de tristete, de teama, de o rana sufleteasca, de vinovatie, de o acuzatie, de un resentiment, de manie sau chiar de dorinta de a ne razbuna. Fiecare din aceste stari de spirit se datoreaza incapacitatii noastre de a ierta, de a ne detasa de trecut  si de a ne reintegra in momentul prezent.
Iubirea este intotdeauna raspunsul care poate vindeca orice, iar cea mai directa cale catre iubire este iertarea. Iertarea dizolva toate resentimentele.” (Louise L. Hay-“Poti sa-ti vindeci viata”)
Iarta pentru ca ai fost iertat(a) si primeste iubirea lui Dumnezeu ca un balsam pentru toate durerile din sufletul tau. “Atunci lumina ta va rasari ca zorile, si vindecarea ta va incolti repde; neprihanirea ta iti va merge inainte si slava Domnului te va insoti.”(Isai 58.8)

2 comentarii:

  1. Mulțumesc că mi-ai adus aminte de frumusețea ideilor despre viață ale Louisei L. Hay. Cât timp nu ne vom elibera de povara propriilor noastre păcate vom fi incapabili să ne bucurăm de minunea vieții.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, sunt unele lucruri profunde si de folos in cartile ei. Cat priveste iertarea si eliberarea de pacat sunt adevarate terapii pentru suflet daca le vom aplica ori de cate ori este necesar.

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta