miercuri, 15 mai 2013

Purtarea unui jug

“Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.
Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.
Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.”(Matei 11.28-30)
Jugul, prin definitie este un dispozitiv pus pe grumazul animalelor care trag la car sau plug. Astfel dar, insemana sa ai capul plecat, sa nu mai urmezi propria voie, sa fii condus, dar nu de tine.
Jugul lui Hristos insemana smerenie si blandete a inimii dobandite prin asculatare deplina de El si care duce la odihna sufletului.
Domnul Isus ne face o chemare: sa mergem la El pentru ca El este sursa odihnei sufletului si sa trecem apoi la al doilea pas, sa luam  jugul Sau, prin implinirea Cuvantului pe care ni l-a dat pentru a gasi aceasta odihna. “Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sunt grele” (1 Ioan 5.3). Atunci cand esti eliberat de jugul robiei pacatului, sarcina pe care trebuie sa o porti nu mai este o greutate. Sa-I urmam pilda.
M-am intrebat de ce mai este necesar un jug pentru acela care deja este trudit si impovarat? Pentru fiecare din noi jugul Sau se poate potrivi intr-un mod particular. Din moment ce El ne cunoaste puterea, nu va pune asupra noastra o sarcina imposibil de purtat. Asa cum vointa animalului de lucru este infranta prin purtarea acestui jug si provocat sa poarte o sarcina  fara voie, neputand sa o ia la stanga sau la dreapta, iar fiecare pas ii este condus de cel care il mana, la fel este si cu purtarea jugului lui Isus de catre credincios.
“Urechile tale vor auzi după tine glasul care va zice: „Iată drumul, mergeţi pe el!”, când veţi voi să vă mai abateţi la dreapta sau la stânga.”(Isaia 30.21)
Am mai gasit ceva scris, ca “Este bine pentru om să poarte un jug în tinereţea lui. Să stea singur şi să tacă, pentru că Domnul i l-a pus pe grumaz”(Plang Ieremia 3.27-28)
Nu stiu cum il simti tu ca si tanar, dar daca Domnul il pune pe grumaz inseamna ca este un lucru necesar. Acea povara intr-o zi iti vei da seama ca a meritat sa fie dusa pana la capat. Nu vorbesc de povara pacatului. “Deci păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor şi să nu mai ascultaţi de poftele lui.”(Romani 6.12) Spun despre lucruri pe care trebuie sa le tii sub control, sa nu fii la fel ca si cei din jur, sunt lucruri care te fac deosebit(a) si diferit(a) de ceilalti. Se poate ca acest lucru sa provoace frustrare sau discomfort. Sa mergi contra curentului nu va fi niciodata usor, dar este unica cale inspre o viata de biruinta. Roaga-te sa poti purta acest jug cu mai mult curaj, in curand ii va lua locul o cununa.

Un comentariu:

Parerea ta